DSC_3536Είναι η πρώτη μονάδα επιθετικών ελικόπτερον στο στρατό ξηράς. Τα επιθετικά ελικόπτερα εισήχθησαν σαν ιδέα, η συγκρότηση του 1ου Τάγματος Επιθετικών Ελικοπτέρων έγινε την 1η Ιουνίου του 1994, ενώ στην συνέχεια 15 Οκτωβρίου του 1995 αποφασίστηκε η συγκρότηση της μονάδος  του 1ου ΤΕΕΠ την υπαγωγή του τότε στην 1η Στρατιά, στη συνέχεια 28 Αυγούστου του  1995 παρελήφθησαν τα πρώτα 6 AH-64A (Apache)  στο λιμάνι του Βόλου, και με πτήση ήρθαν στις εγκαταστάσεις του αεροδρομίου Στεφανοβικείου. Στην συνέχεια 5 Δεκεμβρίου του 1995 παρελήφθησαν τα επόμενα 14  για να συγκροτηθεί όλη η μονάδα με 20 πλέον επιθετικά ελικόπτερα  (Apache A).

Οι δυνατότητες του Apache (AH-64A)

Το Apache είναι ένα σύγχρονο επιθετικό ελικόπτερο, είναι από τα πλέον σύγχρονα που υπάρχουν αυτή την στιγμή στον κόσμο και μπορεί να μάχεται ημέρα και νύχτα υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες,  μόνο και ο ρόλος του σαν επιθετικό ελικόπτερο είναι αυτό που το ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Το Apache έχει 2 χειριστές στελεχώνεται από τον κυβερνήτη ο οποίος είναι στην πίσω θέση, και από τον συγκυβερνήτη πυροβολητή ο οποίος κάθεται στην μπροστινή θέση και είναι επιφορτισμένος κατά βάση με τον χειρισμό των οπλικών συστημάτων. Το ελικόπτερο διαθέτει 2 κινητήρες περίπου 1090 ίππους ο κάθε ένας, είναι τετραπτέρυγο και αυτό είναι που του δίνει την μεγάλη ευελιξία. Ο ελιγμός που μπορεί να κάνει το Apache φτάνει και τις 100 μοίρες περίπου στροφή το δευτερόλεπτο. Τα όπλα που διαθέτει είναι φυσίγγια των 30 χιλιοστών, η ταχυβολία του πυροβόλου είναι περίπου τα 625 φυσίγγια το λεπτό. Έχει ρουκέτες οι οποίες είναι 2,75 ιντσών. Το κύριο οπλικό του σύστημα είναι ο πύραυλος HILFIRE ο οποίος κατευθύνεται με laizer  που μπορεί να είναι είτε από το ίδιο το ελικόπτερο, είτε από κάποιο εναέριο μέσο  που διαθέτει το ίδιο σύστημα, αλλά είτε και από το έδαφος. χρησιμοποιείτε κατά βάση εναντίον στόχων που είναι θωρακισμένοι, ενώ οι ρουκέτες και το πυροβόλο είναι εναντίον ελαφρά θωρακισμένων στόχων. Όλα αυτά γίνονται μέσω 2 συστημάτων το οποίο διαθέτει το επιθετικό ελικόπτερο, στο ρύγχος του είναι 2 ηλεκτρο-οπτικοί αισθητήρες οι οποίοι είναι ένας για τον κυβερνήτη και τον βοηθάει μέσω υπέρυθρης ακτινοβολίας να πετάει  και να έχει εικόνα, αλλά και ένα σύστημα για τον συγκυβερνήτη – πυροβολητή μπροστά στο οποίο έχει τα σκοπευτικά του και μπορεί να έχει είτε κάποιο τηλεσκόπιο είτε κάποια κάμερα ημέρας, η και την θερμική απεικόνιση μέσω υπέρυθρης ακτινοβολίας. Όλα αυτά δίνουν την δυνατότητα στο πλήρωμα να ελέγχει μέσω monitor το οποίο προσαρμόζεται μέσα στην κάσκα του κυβερνήτη και συγκυβερνήτη, επιπλέον με την κάσκα του δίνεται η δυνατότητα μέσω αισθητήρων, όπου γυρίζει το κεφάλι να στρέφονται και τα οπλικά συστήματα οπού θα μπορεί να σκοπεύει για να είναι άνετος και ελεύθερος, για να μπορεί να πλήξει οποιοδήποτε στόχο. Επίσης η μεγάλη δυνατότητα του ελικοπτέρου είναι  ο καταγραφέας πτήσεων (video recorder) όπου το πλήρωμα μπορεί μετά την πτήση στο (debrifing) να αναλύσει όλα τα στοιχεία της πτήσεως.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Το έμβλημα του 1ου ΤΕΕΠ

Το έμβλημα του 1ου ΤΕΕΠ  έχει τον Πήγασο, και πάνω του είναι ο Βελλεροφόντης. Ο Βελλεροφόντης είναι ο αρχαίος μυθικός ήρωας  από την Κόρινθο, ο οποίος σύμφωνα με τον μύθο ανέλαβε να πραγματοποίηση 3 αποστολές,  και τις οποίες  εκπλήρωσε με μεγάλη επιτυχία.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Η μυθικός Βελλεροφόντης

Ο Βελλερεφόντης, ή Βελλερεφών, είναι ήρωας της Ελληνικής μυθολογίας. Αναφέρεται ως υιός του βασιλέα της Κορίνθου (ή Εφύρας) Γλαύκου (και επομένως έγγονος του Σίσυφου) και της Ευρυνόμης (θυγατέρας του Νίσου, βασιλέα των Μεγάρων). Μετά τον φόνο του Βέλλερου εξορίζεται από την Κόρινθο και καταφεύγει στην γειτονική Τίρυνθα, στην αυλή του βασιλέα Προίτου. Εκεί η βασίλισσα Σθενέβοια (ή Άντεια) τον ερωτεύεται. Ο Βελλερεφόντης την αποκρούει και εκείνη τον κατηγορεί στον σύζυγό της. Θέλοντας να τον απομακρύνει από την Τίρυνθα, ο βασιλέας Προίτος τον αποστέλλει στον πεθερό του Ιοβάτη, βασιλέα της Λυκίας στη Δυτική Μικρά Ασία (έχοντας ένα κλειστό γράμμα από τον Προίτο, στο οποίο ο αποστολέας παράγγειλε στον αποδέκτη να φονεύσει τον φέροντα).

Τότε ο βασιλέας Ιοβάτης του αναθέτει τρεις επικίνδυνες αποστολές:

1. Να αντιμετωπίσει τους Σόλυμους (ληστρικό λαό, στα ανατολικά σύνορα του βασιλείου της Λυκίας). Αυτοί κατατροπώθηκαν από τον ήρωα.

2. Να αντιμετωπίσει τις Αμαζόνες (τον θρυλικό πολεμοχαρή λαό της Μικράς Ασίας που τον αποτελούσαν μόνον γυναίκες). Επίσης και αυτές συνετρίβησαν.

3. Να αντιμετωπίσει την Χίμαιρα (φοβερό διπλοειδές τέρας που το εμπρόσθιο μέρος του ήταν λέοντας και το οπίσθιο ήταν δράκοντας). Ο Βελλερεφόντης ιππεύοντας τον Πήγασο (πτερωτό ίππο από την πηγή Πειρήνη της Κορίνθου) κατάφερε να την φονεύσει.

Τέλος αφού εξόντωσε και επιφανείς Λύκιους που του έστησαν ενέδρα (με διαταγή του Ιοβάτη) επέστρεψε θριαμβευτής στην Λυκία όπου ο βασιλέας αναγκάστηκε να του προσφέρει τη θυγατέρα του Αμφίκλεια (ή Φιλονόη) ως σύζυγο καθώς και τη διαδοχή του βασιλείου.

Πλήρης από έπαρση για τη δύναμή του, ο Βελλερεφόντης αποφασίζει με το φτερωτό άλογό του να ανέβει στον ουρανό (ή στον Όλυμπο) και να ανακαλύψει την κατοικία των θεών. Τότε ο Δίας, εξοργισμένος από το θράσος του, του έριξε κεραυνό με αποτέλεσμα ο Βελλερεφόντης να πέσει από το άλογό του και να μείνει ανάπηρος, χάνοντας τόσο τη βασιλική αρχή όσο και τον Πήγασο (που του «τον πήραν οι θεοί»).

Ο ήρωας εγκαταλείπει τη Μικρά Ασία και επιστρέφει στην Ελλάδα όπου περιπλανάται φτωχός και δυστυχισμένος. Σύμφωνα με μία ασαφή αναφορά στην Ιλιάδα, καταφεύγει στην Καλυδώνα (ενδεχομένως λίγο πριν τον θάνατό του) όπου φιλοξενείται από τον βασιλέα Οινέα. Από τη σύζυγό του Αμφίκλεια αποκτάει δύο γιούς: τον Ιππόλοχο και τον Ίσανδρο.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Φωτορεπορτάζ :

Χρήστος Ευσατθίου

Γιώργος Ευσατθίου

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s