758a95e9-2f3a-42a3-bfb1-715643b744ebΟ Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο Γεώργιο Γιακουμάκη ΠΝ, παρέστη σήμερα Κυριακή 31 Ιουλίου 2016, εκπροσωπώντας την ελληνική κυβέρνηση, στις τιμητικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στα Κύθηρα για τον Ρώσο ναύαρχο Νικόλαο Φιλοσοφώφ, στο πλαίσιο του αφιερωματικού έτους Ελλάδας-Ρωσίας, που έχει ανακηρυχθεί το 2016. Στις εκδηλώσεις παρευρέθηκε εκπρόσωπος της Ρωσικής Πρεσβείας στην Αθήνα, καθώς και μέλη της οικογένειας Φιλοσοφώφ. Ο ΑΝΥΕΘΑ χθες επισκέφθηκε το Δημαρχείο Κυθήρων καθώς και το Νέο Αρχαιλογικό Μουσείο Κυθήρων, ενώ ξεναγήθηκε και στην έκθεση για τη ζωή και την προσφορά του Νικολάου Φιλοσοφώφ.

Στο χαιρετισμό που απηύθυνε ο ΑΝΥΕΘΑ κατά τη σημερινή εκδήλωση, ανέφερε:

«Το 2016 έχει ονομαστεί ως έτος φιλίας Ελλάδας-Ρωσίας. Γνωρίζετε τις πατροπαράδοτες και επί εκατοντάδες χρόνια σχέσεις των δύο χωρών, σχέσεις κοινών συμφερόντων, σχέσεις φιλίας των λαών, σχέσεις πίστεως. Έχει πολύ μεγάλη σημασία σε αυτή την ταραγμένη εποχή, που πολύ απέχει από το να είναι σταθερή και ομαλή, αυτές οι σχέσεις να αναπτύσσονται στο πλαίσο της ειρήνης, της συναδέλφωσης, μιας πορείας, ώστε οι άνθρωποι να μπορέσουν να ζήσουν μέσα σε ανθρωπιά, μέσα σε διαδικασίες που να μας πηγαίνουν μπροστά.

2c24412c-282f-4d75-8f00-6ea6197a6ce6.jpgΗ σημερινή εκδήλωση, που μας τιμάτε με την πρόσκληση κύριε Δήμαρχε και Αρχές αυτού του τόπου, είναι αφιερωμένη στον Νικολάι Φιλοσοφώφ, για τον οποίο θα ήθελα να ξεχωρίσω δύο πολύ βασικά σημεία:

Το ένα είναι, πως ήταν ένας άνθρωπος, ο οποίος έζησε στις υψηλότερες αυλές της Ευρώπης και αυτό μας διδάσκει ότι εκείνο που μετράει, δεν είναι τα αξιώματα αλλά ο ίδιος ο άνθρωπος. Ένας άνθρωπος που ζούσε στην τσαρική αυλή, που έζησε στην ελληνική βασική αυλή, κάποια στιγμή τα έχασε όλα κι όμως δε δίστασε, δε δείλιασε – είμαι σίγουρος ότι πικράθηκε – να ξαναρχίσει τη ζωή του, να ξαναρχίσιε να προσπαθεί, να δημιουργήσει μια νέα ζωή. Αυτό που λέγεται «επιτρέπεται να πέσεις, επιβάλλεται να σηκωθείς» είναι αυτό που τον χαρακτηρίζει. Αυτό είναι ένα δίδαγμα για όλους μας, στις δύσκολες στιγμές, τις στιγμές που όλα φαίνεται πως είναι χαμένα, πρέπει να συνενώνουμε τις δυνάμεις, να βλέπουμε προς το μέλλον, να το οραματιζόμαστε και να αρχίζουμε να δουλεύουμε για αυτό, με χέρια, με πόδια και με μυαλό.

7a5d1804-9fdd-4656-a349-a44ebb17473aΤο δεύτερο, που θα ήθελα να επισημάνω, θεωρώ πως μια από τις μεγαλύτερες πράξεις του είναι η βοήθεια στη διάσωση των κυθηραϊκών αρχείων. Εκείνη τη στιγμή που καθένας κοίταζε να σώσει τη μικρή του περιουσία, ακόμα και τη ζωή του – και αυτό είναι αποδεκτό – επανέρχεται στον Νικολάι Φιλοσοφώφ η Παιδεία, η κατανόηση μέσω της Παιδείας, ότι αυτό που σώζει, αυτό στο οποίο βοηθάει να σωθεί, είναι πολύ πιο σημαντικό από άλλα πράγματα. Βοηθάει να σωθεί η ιστορία ενός τόπου. Είναι εθνικού χαρακτήρα προσφορά από έναν Έλληνα, τελικά, ο οποίος καταλαβαίνει από την Παιδεία του, από τη γνώση του και από την ψυχή του, τί πρέπει να γίνει. Είναι μια προσφορά την οποία δεν θα πρέπει να ξεχνάμε. Είναι μια προσφορά την οποία θα πρέπει όλοι να συμβάλουμε να βρεί τη μετουσίωσή της.

14d6eb36-006f-4858-ae6b-4454f5fd4642Σπουδαίοι άνδρες και γυναίκες έζησαν στα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα, σπουδαίοι άνδρες και γυναίκες γεννήθηκαν σε αυτό τον τόπο, έτσι κρατιέται μια κόκκινη κλωστή πολλών χιλιάδων ετών, που συνδέει εμάς σήμερα που κατοικούμε και επισκεπτόμαστε αυτή την περιοχή, με εκείνους τους ανθρώπους, που εμπνεύστηκαν τις αρχές της δημοκρατίας, που εμπνεύστηκαν τις αρχές της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, που εμπνεύστηκαν τις αρχές των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Και εμείς πρέπει να τα κατακτήσουμε και η χώρα πρέπει να τα κατακτήσει και σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να τα αφαιρέσουμε, ή να τα ξεχνάμε, από άλλους ανθρώπους, οι οποίοι δεν είναι Έλληνες αλλά αυτή τη στιγμή υφίστανται τη δοκιμασία του πολέμου και τρέχουν ικέτες στη δικιά μας γειτονιά, στη δικιά μας τη χώρα. Εδώ θα δείξουμε ποιές είναι οι δυνατότητες φιλοξενίας μας.

31b6f9be-47f7-4635-9834-71c694fc0430Θέλω να ευχαριστήσω για την τιμή που μου κάνετε να μιλήσω σε αυτή τη σεμνή τελετή αλλά όσο πιο σεμνές είναι οι τελετές, τόσο μεγαλύτερη αξία έχουν».

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s